Scenariusz do trzecich zajęć projektu Akademii Przedszkolaka pt. „Jak zdrowo się odżywiać?”

Cele ogólne:
-kształtowanie nawyków spożywania owoców, warzyw i nabiału i ograniczanie spożywania słodyczy;
-pogłębianie wiadomości na temat zdrowego odżywiania;
-ocenianie zachowań służących i zagrażających zdrowiu.
Cele operacyjne – dziecko:
-potrafi z uwagą wysłuchać tekstu literackiego;
-segreguje żywność na zdrową i niezdrową;
-podejmuje próby samodzielnego tworzenia jadłospisu;
-zna wartości odżywcze niektórych produktów.

Przebieg zajęć:
1. Wysłuchanie wiersza S. Karaszewskiego pt. ,,Dla każdego coś zdrowego” oraz omówienie jego treści zwracając szczególną uwagę na produkty zdrowe i niezdrowe.
,,Jeśli chcesz się żywić zdrowo, jadaj zawsze kolorowo!
Jedz owoce i jarzyny, to najlepsze witaminy!
Jedz razowce z grubym ziarnem, zdrowe jest pieczywo czarne!
Na kanapkę, prócz wędliny, połóż listek zieleniny!
I kapusta, i sałata, w witaminy jest bogata!
Oprócz klusek i kotleta niech się z jarzyn składa dieta!
Jedz surówki i sałatki, będziesz za to piękny, gładki!
Gotowane lub duszone zawsze zdrowsze niż smażone!
Mleko, jogurt, ser, maślanka – to jest twoja wyliczanka.
Chude mięso, drób i ryba to najlepsze białko chyba!
Sok warzywny, owocowy, kolorowy jest i zdrowy!
Kto je tłusto i obficie ten sam sobie skraca życie!
Bób, fasola, groszek, soja – to potrawa będzie twoja.
Sosy lepsze są niż tłuszcze, niech się w tłuszczu nic nie pluszcze!
Zostaw smalec, dolej olej, niech na olej będzie kolej!
Dobra także jest oliwa, bo dla zdrowia sprawiedliwa!”

2. ,,Piramida żywienia” – pokaz, omówienie, wskazanie wartości odżywczych niektórych produktów.

3. Zabawa dydaktyczna: ,,Jak żyć zdrowo – prawda czy fałsz”. Nauczyciel czyta hasła, jeśli dzieci się z tym zgadzają – klaszczą w ręce i mówią: ,,tak, to prawda!”; jeśli się nie zgadzają – tupią nogami mówiąc: ,,nie, to nieprawda!”.
-należy jeść dużo owoców i warzyw;
-myjemy owoce i warzywa przed jedzeniem;
-spożywamy posiłki brudnymi rękami;
-jedzenie należy spożywać w spokoju;
-brak witamin sprzyja zdrowiu;
-myjemy ręce przed jedzeniem;
-posiłki należy jeść powoli i dokładnie rozgryzać spożywane potrawy;
-słodycze należy jeść w małych ilościach;
-warzywa i owoce nie zawierają żadnych witamin;
-nie należy jeść dużo przed snem;
-myjemy zęby raz w roku;
-pożywienie należy połykać w całości;
-wystarczy jeden posiłek dziennie;
-owoce i warzywa to bogate źródło witamin;
-należy codziennie pić mleko i jeść nabiał;
-słodycze dbają o ładny i zdrowy wygląd naszych zębów;
-warzywa, owoce i produkty mleczne niszczą nasze zdrowie;
-hamburgery są bardzo zdrowe;
-coca – cola niszczy zęby mleczne dzieci.
4. Układanie jadłospisu w postaci plakatów – podział dzieci na grupy. Każda grupa tworzy jadłospis w postaci plakatu z wykorzystaniem ilustracji (można wykorzystać do wycinania reklamy z supermarketów) na jeden posiłek: śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja, z uwzględnieniem zdrowych i niezbędnych dla zdrowia produktów. Prezentacja prac przed grupą.

5. Zabawa: ,,Gotujemy zupę warzywną”.
Dzieci siedzą w kole, każde ma emblemat z warzywem. Gdy nauczyciel wywoła dwie nazwy warzyw, np. pietruszka i kalarepa – te dzieci zamieniają się miejscami. Na hasło: ,,Zupa warzywna!” – wszyscy zamieniają się miejscami.

6. Konkurs na najdłuższą obierkę ze skórki jabłka.

7. Tworzenie korali z marchwi – krojenie w plasterki i nawlekanie na igłę z nitką – praca pod kontrolą przy jednym stoliku.

8. Zabawa: ,,garnek na zupę”.
Rozpoznawanie warzyw po dotyku – na zasadzie ,,czarodziejskiego worka”.